De Schrijven Magazine Schrijfdag 2017, succes!

Twee weken geleden was het weer zover: de langverwachte Schrijven Magazine Schrijfdag 2017 vond weer plaats, en wat een succes was het !  Ook dit jaar gaven een variëteit aan schrijfcoaches, schrijvers en redacteurs lezingen en workshops aan een enthousaist publiek.  Een greep uit een aantal lezingen lees je hier.

Arthur Japin over het schrijversvak

Op de Schrijven Magazine Schrijfdag vertelde Arthur Japin hoe hij schrijver is geworden. Het had maar weinig gescheeld of wij hadden het zonder zijn meesterwerken moeten doen. ‘Schrijfles kan ik niet geven - ik weet zelf niet eens wat ik doe.’ Met deze uitspraak begon Arthur Japin zijn lezing. En daarop volgde: ‘Ik wilde nooit schrijver worden.’

Lidewijde Paris over hoe een schrijver kan leren van lezen

Hoe en wat moet je lezen als je beter wil leren schrijven? Dat was de vraag die Lidewijde Paris, oud-uitgeefster van onder andere Querido en auteur van het boek Hoe lees ik?, beantwoordde in haar workshop op de Schrijven Magazine Schrijfdag. Het was een volle zaal waarvoor Paris aan de hand van een filmpje over een blinde man liet zien dat het niet alleen uitmaakt wat je zegt, maar ook in welke woorden je het verpakt. Door je als lezer bewust te worden van wat een tekst met je doet en waarom, kun je diezelfde technieken gaan toepassen in je eigen teksten.

Brenda van Es geeft een stappenplan voor je levensverhaal

Brenda van Es organiseert schrijfretraites in Andalusië voor mensen die hun levensverhaal willen schrijven, maar haar workshop op de Schrijven Magazine Schrijfdag bevatte nuttige tips voor iedereen die moeite heeft om de kern van een schrijfproject te vinden. Tijdens de workshop zette Brenda van Es de stappen op een rijtje die nodig zijn om met een solide basis aan je boek te beginnen.

Jelte Nieuwenhuis wil af van de gebaande paden

Jelte Nieuwenhuis, acquirerend redacteur bij Atlas Contact, legde op de Schrijven Magazine Schrijfdag uit wat hij mist in de 99 van de 100 manuscripten die niet worden uitgegeven en moedigde de schrijvers in de zaal aan om af te wijken van de gebaande paden. Ook had hij een aantal tips om de kans tot publicatie te vergroten: oefen je schrijfvaardigheid met korte verhalen, en laat bij het opsturen van je manuscript in je begeleidende brief zien wat jou bijzonder maakt.