Extra dik nummer van Ons Amsterdam gepresenteerd in Scheepvaartmuseum

Foto: Koen Kleijn (rechts), hoofdredacteur van Ons Amsterdam, overhandigt het decembernummer aan Michael Huijser, directeur van het Scheepvaartmuseum.

Vandaag (1 december) werd het extra dikke decembernummer van Ons Amsterdam, hét magazine over de fascinerende geschiedenis van Amsterdam, gepresenteerd in het Scheepvaartmuseum. De aanleidingen voor deze samenwerking zijn twee tentoonstellingen die nu te zien zijn in het museum: Amsterdam Havenstad en Willem van de Velde & Zoon.

De haven van Amsterdam is voortdurend in verandering. Wat als kleine binnenhaven begon, ontwikkelde zich voornamelijk in de 17de eeuw tot belangrijk handelscentrum, waarna in de loop der eeuwen de echt grote scheepvaart zich weer verplaatste naar elders. In het nieuwe nummer van Ons Amsterdam en de tentoonstelling Amsterdam Havenstad wordt je meegenomen door de eeuwen heen en krijg je inzicht in de eeuwenoude relatie tussen de haven en de stad.

Foto: Koen Kleijn interviewt de curator van Amsterdam Havenstad

Tijdens de presentatie sprak Peter Sigmond over zijn nieuwe boek Paul van Vlissingen & zoon: ondernemers in stoom, over ondernemer Paul van Vlissingen die in 1825 - toen er in Nederland nog vrijwel nergens sprake was van stoomenergie - begon met de oprichting van de Amsterdamsche Stoomboot Maatschappij (ASM). Van Vlissingen begon de eerste overzeese stoomvaartlijn van Nederland: Amsterdam-Hamburg. Hiervoor moest hij investeerders vinden, en vakkennis. Zelf had hij die niet, maar hij was bevlogen, wispelturig en een doordouwer. Helaas ging het niet altijd goed en dreigde er meerdere keren een faillissement. Hoe dat afliep ontdek je in het decembernummer van Ons Amsterdam.

Foto: Koen Kleijn interviewt Peter Sigmond

Ook sprak Remmelt Daalder, schrijver van Van de Velde & Zoon, zeeschilders. Rond het midden van de 17de eeuw gold het atelier van Willem van de Velde de Oude en zijn zoon Willem van de Velde de Jonge als hét adres voor afbeeldingen met schepen. Dat was een hele prestatie, aangezien er in 1650 in Amsterdam alleen al zo’n twintig zeeschilders actief waren. Door talent, innovatie en relaties wiste vader en zoon Van de Velde zich op sublieme wijze te onderscheiden. Lees alles over het iconische schildersduo in het nieuwe nummer.


 

Het extra dikke decembernummer valt omstreeks 4 december bij abonnees in de bus. Nooit meer een editie missen? Meld je dan nu aan als abonnee!  Klik hier!

Meer over het Scheepvaartmuseum: https://www.hetscheepvaartmuseum.nl/

Samenwerken? Rob van der Linden, marketingmanager rvanderlinden@virtumedia.nl of 030 – 692 06 77