Schrijven Magazine organiseert schrijversworkshop

Een foto van de schrijfcursus

Een personage bedenken, uitwerken en op papier krijgen als levensecht persoon. Die uitdaging gingen de deelnemers van de workshop ‘personages’ op zaterdag 18 maart aan, in de Bibliotheek Eemland in Amersfoort. Schrijven Magazine - uitgegeven door Virtúmedia - organiseerde deze workshop, gegeven voor Nadine van de Sande, in het kader van de Nacht van de Literatuur.

Personagebiografie

Met pen en papier in de aanslag leerden de deelnemers meer over een personagebiografie. Een lijst met gegevens over je personage en vragen die je ze kan stellen. Denk aan simpele punten zoals leeftijd en uiterlijk, maar ook hun grootste dromen en angsten. Nadine van de Sande, manuscriptredactrice en redacteur voor Schrijven Online, deelde alle punten die in je personagebiografie móéten zitten en wat er verder in mag zitten.

Centraal tijdens de workshop stond wat je allemaal met een personagebiografie kunt doen. Hoe vertaal je de gegevens van je personage naar een lopend verhaal? Aan de hand van schrijfoefeningen leerden de deelnemers hun personage kennen. Van een bibliothecaris met claustrofobie tot een introverte jonge vrouw op een groepsreis. “Al schrijvende kom je achter nieuwe gegevens”, merkt een deelneemster op. “Is die vriend eigenlijk wel een goede vriend? Zo gedraagt hij zich niet.” Dat is het mooie van personages: ze groeien al schrijvende.

Lees hier meer over de schrijfcursus op SchrijvenOnline.